Young Chefs Club -toiminta

Young Chefs Club on Suomen Keittiömestarit ry:n alaisuudessa toimiva kokkien maailmanliiton Worldchefsin mukaiseen toimintamalliin perustuva yhteistyöfoorumi, joka tarjoaa nuorille kokeille mentorointitukea, mahdollisuuden keskinäiseen ja alan toimijoiden kanssa tapahtuvaan verkottumiseen sekä henkilökohtaiseen kehittymiseen, kuten työelämä- ja yrittäjyystaitojen kehittämiseen. 

Ammatillisesta peruskoulutuksesta valmistuneet kokit saavat hyvät valmiudet alalla toimimiseen. Young Chefs Clubin toiminta tukee ammatillista koulutusta antamalla nuorille  valmiuksia lähteä kehittymään alan ammattilaisiksi ja asiantuntijoiksi. 

Suomessa Young Chefs Clubin toiminta käynnistyi 2018 ja toiminnan mentorina on toiminut  Suomen Keittiömestariyhdistyksen hallituksen jäsen Riikka Mantila.

Young Chefs Clubin kansalliset lähettiläät kokoontuvat myös Pohjoismaissa sekä keittiömestareiden maailmanliiton koulutuksissa. Suomen Young Chefs lähettiläänä kaudella 2022- 2024 toimii Noora Virtanen.  

Tapaamisia järjestetään 3-4 kertaa vuodessa ja niiden painopisteenä on ollut verkottumisen lisäksi ammatillisen osaamisen ja työelämätaitojen edistäminen.

Tapahtumat on järjestetty Young Chef Club -toimintaan osallistuvien nuorten kanssa sovituissa maakunnissa ja tapaamisten toteutuksessa ovat olleet mukana alueelliset   keittiömestariyhdistykset. Lisäksi tapaamisissa on ollut vahva kytkös paikallisiin raaka-aineisiin, ruoantuottajiin sekä alueelliseen ruokakulttuuriin, johon nuoret pääsevät tutustumaan konkreettisesti mm. opastetun ruoanvalmistuksen merkeissä. Osa tapaamisista on pidetty maakunnissa pidettävien ruokatapahtumien yhteydessä, joka on mahdollistanut nuorille laajemman mahdollisuuden verkottumiseen ja alueelliseen ruokakulttuuriin syventymiseen.  

Young Chefs Club -verkottumistapaamiset 2024   

Suomen Keittiömestarit ry:n tavoitteena on järjestää vuonna 2024 yhteensä kolme Young Chef Club -tapaamista. Young Chefs Club -tapaamisten vuoden 2024 teemat ovat verkottumisen lisäksi yrittäjyyskasvatus sekä vastuulliset toimintatavat, villiyrtit, lähiruoka ja suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen. Tapaamiset järjestetään yhteistyössä yhteistyökumppanien ja alueellisen keittiömestariyhdistyksen kanssa (Turun Keittiömestarit, Lapin Keittiömestarit)

Suomen Keittiömestarit kokee Young Chefs Club -toiminnan tukemisen jatkamisen tärkeänä   useista syistä, mm. työntekijöiden saatavuuden ja liikkuvuuden, ammatillisen osaamisen ja   yrittäjyystaitojen ja suomalaisen ruokakulttuurin sekä vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi. 

Työntekijöiden saatavuus ja liikkuvuus 

Suomessa on tällä hetkellä merkittävä pulan alan työntekijöistä. Kokkipula on ollut esillä vahvasti myös julkisuudessa. Sen vuoksi alalla toimivia ja ammattiin sitoutuneita nuoria kokkeja on tärkeä tukea, jotta heidän kiinnostuksensa ja halu ammatissa toimimiseen ja itsensä kehittämiseen säilyvät myös tulevaisuudessa. Hyviä keinoja edistää asiaa ovat mentorointi, verkottumisen mahdollistaminen ja ammatillisen osaamisen edistäminen.  Lisäksi nuorten keskinäinen verkottuminen yhdessä alan toimijoiden verkottumisen kanssa edistää työvoiman liikkuvuutta Suomessa. Nuoret toimivat myös osaltaan roolimalleina välittämällä alasta positiivista mielikuvaa, joka lisää ammatin houkuttelevuutta ja ammatinvalintaa suunnittelevien nuorten kiinnostusta hakeutua alan koulutukseen.

Suomalaisen ruokakulttuurin ja vastuullisten toimintatapojen edistäminen

Suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseksi ja ruokaperinteen vaalimiseksi on tärkeää tukea   hiljaisen tiedon siirtymistä sukupolvelta toiselle. Vastuullinen toiminta on myös nykyisin ja tulevaisuudessa olennainen osa kokin ammattitaitovaatimuksia. Vastuullisuutta voidaan edistää lisäämällä nuorten kokkien tietoisuutta vastuullisista toimintatavoista ja niiden laajasta merkityksestä, kuten puhtaiden, kotimaisten ja eettisesti tuotettujen raaka-aineiden, lähi- ja luomutuotteiden sekä villiruoan (mm. marjat) hyödyntämisestä. Suomen puhdas maaperä, ilmasto ja puhdas vesi ovat tärkeitä kilpailuvaltteja, jolla voidaan edistää ruoka- ja   elämysmatkailua. Vastuullisuuden ulottuvuuksien edistämiseksi tarvitaan tulevaisuudessa   aktiivista ja laaja-alaista verkostoitumista, yhteistyötä ja vuoropuhelua ruokasektorin kaikkien   toimijoiden kanssa, kuten mm. ruoantuottajien, jatkojalostajien ja ruoanvalmistajien kanssa.  

Riikka Mantila

Young Chefs Club- mentori

Turun Keittiömestarit ry